Palmbomen

 

Er zijn een aantal uitstekend geschikte palmbomen voor ons klimaat waarvan er meerdere soorten in onze showtuin zijn te vinden. Een aantal van deze palmen zijn ook bij ons te verkrijgen. Een aantal zeer interessante soorten daarvan worden hier toegelicht.
Als eerste zijn er twee soorten palmen, de vederpalmen en de waaierpalmen.

 

Waaierpalmen

 

De palmsoorten welke je het meeste in de Nederlandse tuinen ziet en erg geschikt zijn voor ons klimaat zijn de Trachycarpus Fortunei en de Trachycarpus Wagnerianus. Beide dus een Trachycarpus, maar met één verschil en dat is het blad. Het blad van de Trachycarpus Wagnerianus is veel stijver dan dat van de Trachycarpus Fortunei en is zeer bestand tegen harde wind. Waar het blad van de Trachycarpus Fortunei snel knikt en dat van de Trachycarpus Wagnerianus niet. Dit is wel een persoonlijke smaak welke palmboom het meest aantrekkelijk is, de één met een meer natuurlijk uiterlijk en de ander erg netjes met een stijfjes uiterlijk. Alles hangt af van wat uw en uw tuin wensen zijn.


Er zijn naast de Trachycarpus soorten nog een aantal zeer interessante palmsoorten welke helaas wel een stuk minder winterhard zijn, matige vorst kunnen verdragen, mits het wat grotere exemplaren betreffen, maar met bescherming of in pot erg mooi zijn. De Washingtonia is zo'n voorbeeld waarvan er twee soorten zijn, de Washingtonia Filifera en Washingtonia Robusta. De Washingtonia Robusta doet klinken als de hardste van de twee soorten, maar niets is minder waar. De Washingtonia Filifera zou net wat meer vorst kunnen verdragen en deze heeft ook een meer stevigere gedrongen groeiwijze dan de Washingtonia Robusta.
Daarnaast is een Livistona een prachtige palm waarvan de Livistona Australis prachtig grote bladeren krijgt met een frisgroene kleur.

Onderstaande foto's geven twee soorten waaierpalmen weer.

Trachycarpus Fortunei                                                                                             Livistona Australis

Vederpalmen

 

Er zijn ook een aantal vederpalmen welke redelijk winterhard zijn, maar niet zo winterhard als de Trachycarpus soorten zoals hierboven genoemd.
Deze vederpalmen zijn daarentegen met wat bescherming wel prima te houden in onze tuinen.

De Jubaea Chilensis is de meest winterharde vederpalm voor ons klimaat, maar een erg langzame groeier dus zal hij wel enigszins beschermd moeten worden tegen veel regen bij een eventuele natte winter. Juist omdat het een langzame groeier is in jong stadium, kan het vele vocht rot en schimmel veroorzaken in het groeipunt. 

Daarnaast is Butia een geslacht met een aantal geschikte vederpalmen zoals de Butia Odorata, Capitata, Yatay en Eriospatha. De laatste lijkt meer bestand tegen de vochtige winters in Nederland en in mijn ogen en ervaring dus het meest geschikt.

De Phoenix Canariensis is een veel geziene vederpalm, maar dan gehouden in een kuip. Deze palm maakt een flink wortelgestel, dus een grote kuip of een periodieke wortelsnoei is dan vaak nodig.

 

Onderstaande foto's geven twee soorten vederpalmen weer.

Phoenix Caraniensis                                                                                                Butia Eriospatha

Zoals u ziet is er veel mogelijk in ons klimaat. Belangrijk is dat men de juiste kennis en ervaring in huis heeft voor het beste resultaat.
Hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres.